Joskus vaivan aiheuttaja ja oireileva alue voivat olla kaukanakin toisistaan; esimerkiksi polven, lonkan, tai alaselän oireilun syyksi saattaa paljastua nilkan liiallinen sisäänkiertyminen, eli ylipronaatio. Tämä selittyy sillä, että tukielimistö on kuormitettuna kineettinen ketju, jossa yhden nivelen liike vaikuttaa seuraavaan niveleen niin ylös- kuin alaspäinkin. Nilkan liiallinen sisäkierto aiheuttaa siis myös polven ja lonkan alueen virheasentoja, sekä lantion kallistumisen eteen ja lannenotkon lisääntymisen. Toispuolinen nilkan liiallinen sisäkierto aiheuttaa myös toiminnallista alaraajojen pituuseroa.

 

Epätasapaino kehon ja selkärangan alueella voi aiheuttaa myös vaivoja autonomisen hermoston hermottamille alueille; sydämen, suoliston, munuaisten, virtsarakon jne alueille. Krooninen kipu (krooniseksi kivuksi kutsutaan yli kolme kuukautta kestänyttä kipua.) sen pitkäkestoisuus ja se, että syytä ei löydetä, ahdistaa ja masentaa. Kivut vaivaavat päivittäin rajoittaen liikkumista. Särkylääkkeiden pitkäaikainen, vuosia kestänyt käyttö aiheuttaa vaivoja vatsan ja muiden sisäelinten alueelle. Särkylääkkeiden aiheuttamat sisäiset verenvuodot ovat yleisiä.

 

Kroonisten selkävaivojen syitä tunnetaan huonosti. Erääksi syyksi mainitaan esim. huono ergonomia työssä. Lihas- ja nivelhoidolla etsitään aina vaivojen syntysyytä. Siksi asiakkaalta kysellään tarkkaan mahdolliset aikaisemmat nilkkojen, polvien, selän ja muiden nivelten loukkaantumiset.

Kaikki tapaturmat elämän aikana ja jo lapsuudessa tapahtuneet loukkaantumiset voivat olla pitkällisten selkäkipujen synnyttäjiä. Ne aiheuttavat ajan myötä muutoksia tasapainotekijöihin koko kehon alueella ja ovat silmällä havaittavia jo asiakkaan tullessa hoitoon esimerkiksi nilkan nivelsiteiden repeäminen jossakin elämän vaiheessa kasvattaa niihin arpikudosta ja sekä ylempään että alempaan nilkkaniveleen voi syntyä lukkiutumia. Tämä mm. aiheuttaa mittaeron jalkoihin.

Hyvin usein revähdykset aiheuttavat virheasennon myös polviniveleen. Ellei näitä loukkaantumisen kautta syntyneitä virheasentoja korjata, aiheuttavat ne ajan myötä vaivoja yhä ylemmäs kehossa, koska ihmisen keho pyrkii hakemaan uuden tasapainon muuttuneessa tilanteessa. Mittaero jaloissa aiheuttaa koko lantiokorin kiertymisen lyhyemmän jalan puolelle. Tämä taas aiheuttaa uuden tilanteen lonkkaniveltenalueelle, jotka eivät ole enää kunnolla ’’kuopissaan’’. SI-nivelen alueelle syntyy epätasapainotila, lannerangan niveliin syntyy skolioosi ja kiertymä aiheuttaa puristustilan. krooninen selkäkipu alkaa.

Mikäli tässä tilanteessa laitetaan lyhyemmän jalan alle korotus, voi se saada aikaan hetkellisen selkäkipujen helpottumisen, mutta... pitemmän päälle alkaa keho taas etsiä uutta tasapainon tilaa jolloin syntyy uusia virheasentoja, uusia kiputiloja. Korotusta jalan alle saisi käyttää vain silloin, kun todistettavasti luu on toisessa jalassa lyhyempi. ​

(Leila Kattilakoski)

Tukielimistön tasapainottaminen pidentää nivelten elinikää!